Taalweetje

ik wil zoiezo een dubbele expresso

Toen ik net naar de middelbare school ging, had ik een docent Nederlands die mijn klas iedere les weer teksten liet voorlezen. Verschrikkelijk vond ik dat. Want de teksten waarvan iedere leerling steeds een aantal alinea’s moest voorlezen, waren geen toegankelijke teksten voor onze leeftijd. Om eerlijk te zijn, denk ik niet dat er veel dertienjarigen zijn die überhaupt wel eens een boek of krant lezen. Maar goed, de reden waarom ik er zo tegenop zag om voor te lezen, was dat ik soms niet wist hoe ik een woord moest uitspreken. Simpelweg omdat ik het woord nog niet kende. Zo heb ik het woord betovergrootvader eens uitgesproken als betover-grootvader. Oeps.

Verkeerde uitspraak

Met mij zijn er genoeg anderen die woorden soms niet helemaal op de juiste manier uitspreken. Als je wel weet hoe het woord hoort te klinken, is dat best grappig.

  • “Mag ik van jou een dubbele expresso?”
  • “Heb je die vacature al betaald?”
  • “Je moet linksaf bij de rondtonde.”
  • “Ik heb wel zin in een broodje advocado.”
  • “Zij heeft last van een aantal symptonen.”
  • “Je moet goed zoeken naar je indentiteit.”
  • “Heb je de groenten al gerapst?”
  • “Ik heb niet zulke goede smaakpupillen.”

Verkeerde spelling

Naast woorden die een eigen uitspraak hebben gekregen door onze spreektaal, zijn er tevens woorden die door onze spreektaal een heel eigen spelling hebben gekregen. De grote boosdoener hiervan is toch wel onze telefoon. We willen het liefst non-stop communiceren met iedereen die we maar kennen, waardoor we niet meer de moeite nemen om na te denken over de spelling van een moeilijker woord. Zonder autocorrectie is het einde dan snel zoek.

Sowieso chagrijnig

Een woord dat heel vaak verkeerd geschreven wordt, is sowieso. Dit is de enige manier waarop je dit woord correct schrijft. En dus niet anders! Zowiezo, zoiezo, zoizo, soieso, sowiezo, zowieso en zo kan ik nog wel even doorgaan, zijn dus niet correct. Een ander veelvoorkomend, verkeerd gespeld woord is chagrijnig. Deze spelling is correct. Chagerijnig, sjagrijnig, sjaggerijnig en saggerijnig zijn dus niet goed. Als je de spelling van in ieder geval deze twee woorden weet te onthouden, zullen veel taalfanaten sowieso niet meer chagrijnig zijn.

Teksten

Met goed leesbare, foutloze teksten kom je professioneel over op jouw klanten. Laat jouw teksten daarom door mij (her)schrijven of checken op grammatica en taalregels.

Websites

Voorzie jouw onderneming van een website met een professioneel ontwerp, dat eenvoudig zelf te onderhouden is. Laat jouw website door mij ontwerpen.