Selma Wagner
tekst & communicatie
Snappen hun of zij het?
Het gebruik van hun of zij is één van de meest gevreesde grammaticale kwesties van onze taal. Onterecht, want het is echt niet zo moeilijk als je misschien denkt. Snap jij ook zo weinig van de hunnies?
In de ontkenning
Soms zijn ingewikkelde talige uitingen nodig om een boodschap goed over te brengen. Een voorbeeld: “Ik maak niet altijd geen fouten.” Niet en geen; dubbele ontkenning. Maar hoe zit dat ook alweer?
Kort maar lekker af
Tegenwoordig korten we onze taal lekker veel af. Vooral op ons werk, want t.i.g. (tijd is geld). Oké, die afkorting bestaat niet. Maar geef het even en ook dit soort uitspraken gaan we collectief afkorten.
Eén keer is genoeg
Het groene gras, de ronde cirkel, de houten boomstam en de witte sneeuw. Een pleonasme is een stijlfiguur waarbij een eigenschap van een woord door een ander woord expliciet wordt benadrukt.
Het of de EK atletiek?
De EK atletiek in Berlijn. Huh? Het is toch het EK atletiek? Net zoals we massaal naar het WK voetbal in Rusland keken. Hoe zit dit precies? Wanneer hebben we het over het NK/EK/WK en wanneer over de NK/EK/WK?