Enkelvoud of meervoud?

Weet jij wat het meervoud is van stoel? Stoelen. En van personage? Personages. En van orchidee? Orchideeën. 

Dat was goed te doen, toch? Van veel woorden weet jij het meervoud. Zonder erbij na te denken: boekenbonnen, schakelaars, truien, blunders, raamkozijnen, agenda’s, parkeerplekken, boswachters, et cetera. Heel handig, die automatische piloot. Maar blijf wel goed opletten… 

Meervoud herkennen

  1. Drugs is erg duur
  2. Drugs zijn erg duur
  3. De media geeft een vertekend beeld
  4. De media geven een vertekend beeld
  5. Antibiotica helpt tegen de pijn
  6. Antibiotica helpen tegen de pijn
  7. De data is grondig onderzocht
  8. De data zijn grondig onderzocht

Weet jij welke zinnen grammaticaal kloppen? 

Dat zijn natuurlijk zinnen 2, 4, 6 en 8. Niet alle meervoudige woorden in onze taal worden als zodanig herkend. Drugs, media, antibiotica en data zijn hier bekende voorbeelden van. Waarom is dat? Hun enkelvoudige vormen komen in onze (spreek)taal maar weinig voor: drug, medium, antibioticum en datum. Of hebben een andere betekenis. Zo betekent datum als enkelvoud van data in bovenstaande voorbeeldzin niet ‘aanduiding van een bepaalde dag’ maar ‘gegeven’. En kun je bij medium denken aan een helderziende, in plaats van een krant of televisie. 

Afkortingen

  1. De NS heeft een aangepaste dienstregeling
  2. De NS hebben een aangepaste dienstregeling
  3. De VS is een groot land
  4. De VS zijn een groot land

Wat te doen met afkortingen? Maakt niet uit; enkelvoud of meervoud is allebei goed. Wel gaat de voorkeur uit naar een enkelvoudig werkwoord. Dus naar zinnen 9 en 11. De afkortingen worden dan als één geheel gezien. Wanneer de afkortingen voluit geschreven worden, is het weer een ander verhaal. Dan heeft een meervoudig werkwoord de voorkeur. 

  1. De Nederlandse Spoorwegen hebben een aangepaste dienstregeling
  2. De Verenigde Staten zijn een groot land

Tegenstrijdig 

Opvallend is dat de juiste formulering vaak tegenstrijdig is met onze verwachtingen. Wanneer een enkelvoudig werkwoord prettig klinkt, is een meervoudig werkwoord vereist. En andersom. Mijn advies luidt in dit geval dan ook: vertrouw vooral niet op je gevoel.