Het of de EK atletiek?

Sportliefhebbers zitten deze zomer massaal voor de buis. We rollen van het ene sportevenement in het andere. Van de Giro en de Tour, naar Roland Garros, Wimbledon en afgelopen week de EK atletiek in Berlijn. Onze sporthelden zorgden voor vele kippenvelmomentjes – ondanks de tropische zomer. 

Welk lidwoord?

Valt het je op? De EK atletiek? Dat klinkt voor geen meter. Het is toch het EK atletiek? Net zoals we massaal naar het WK voetbal in Rusland keken. Hoe zit dit precies? Wanneer hebben we het over het NK/EK/WK en wanneer over de NK/EK/WK? 

Kampioenen?

Dit is eigenlijk heel simpel. In Rusland veroverde Frankrijk met trots het wereldkampioenschap. Geen ander elftal deed dat ook. Er is dus sprake van één kampioen en daarom van het wereldkampioenschap voetbal. Bij atletiek is dit een ander verhaal. Hier worden meerdere atleten kampioen. Namelijk op de verschillende loop-, spring- en werponderdelen. Er is hier dus sprake van meerdere kampioenen en daarom van de Europese kampioenschappen atletiek. 

Check

En zo simpel kan het zijn. Mocht je toch nog twijfelen over het juiste lidwoord, vraag jezelf dan af of er sprake is van één kampioen (het NK/EK/WK) of van meerdere kampioenen (de NK/EK/WK).